Kwaliteit van onze Zorgverzekeraars in Kaart.

Zonder Strijkstok geen muziek.

Samen moeten we de Zorg goed en toegankelijk houden. Verzekeraars onderhouden de financeele basis maar vormen ook een imposante kostenpost in de gezondheidszorg. Klanten/patienten kunnen een bewuste keuze maken als de kwaliteit van onze Zorgverzekeraars inzichtelijk wordt gemaakt. Independer en de Consumentenbond hebben daartoe een belangrijke aanzet gegeven. De vrije keuze van Zorgverlener en de prijs van de basispremie zijn natuurlijk belangrijke kwaliteitscriteria, maar een bewuste consument wil meer. Hoe tevreden bent U over de service, hoe kijkt uw eigen huisarts tegen de Zorgverzekeraar aan. Hoe efficient is die zorgverzekeraar, hoeveel reserves zijn er opgebouwd, hoeveel  wordt overgeboekt naar de moedermaatschappij, wat kost de directie, hoeveel mensen werken er nu eigenlijk per 1000 patienten. Deze en vele andere vragen worden systematisch bijgehouden door www.strijkstok.info om een bewuste keuze van Zorgverzekeraar mogelijk te maken, die niet alleen gebaseerd is op de voordelen voor de consument, maar ook inzicht geeft in de ambities en effectiviteit van het werkapparaat van de zorgverzekeraar.

Iedereen wil toch een Zorgverzekeraar die het belang van de patientenzorg centraal heeft staan.

 

48 thoughts on “Kwaliteit van onze Zorgverzekeraars in Kaart.

 1. Martin Keesenberg

  Graag een classificatie van hoeveelheden winst per zorgverzekeraar en wat zij doen met deze winst. Gaat dit terug naar de zorg als lagere premie of blijft dit winst wat zij gebruiken als commerciele verzekeringsmaatschappij.

 2. Tony van der Haar

  Transparantie in deze tijd van transities in de zorg is een voorwaarde om alles te kunnen begrijpen. Er kan geen plaats meer zijn voor dubbele agenda’s. bij de zorgverzekeraar en de plaatselijke overheden. Dus ook geen deals op voorhand.

 3. Walter Schrader Post author

  Zorgverzekeraars maken 1,4 miljard euro winst over 2013

  25-09-2014
  Een stukje transparantie:De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de winsten en reserves van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland. Deze winsten in 2013 van de zorgverzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn 16,8% hoger dan over 2012. Op de basispremie is gemiddeld €84,- winst gemaakt. Het netto resultaat van de vier grootste zorgverzekeraars steeg tot €1,4 miljard. De gemiddelde winst per zorgverzekerde is €116 euro, VGZ maakte de meeste winst met €159. De reserves die deze zorgverzekeraars nu in kas hebben komt daarmee op €9,7 miljard. Dit is ruim €5,8 miljard meer dan de huidige wettelijke drempelnorm van De Nederlandsche Bank. 47% van dit overschot is aanwezig bij Achmea.

 4. Don Postel

  Het programma ‘Zichtbare Zorg’ van minister Schippers van Volksgezondheid heeft de afgelopen vijf jaar ruim 31 miljoen euro gekost maar nauwelijks bruikbare kwaliteitsindicatoren opgeleverd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het verschenen rapport in 2013 ‘Indicatoren voor kwaliteit in de zorg’. Zichtbare Zorg, gesubsidieerd sinds 2008, was bedoeld om indicatoren te helpen ontwikkelen waarmee de kwaliteit van de zorg kan worden gemeten. De totale subsidie van 31,4 miljoen euro heeft weinig bruikbaars opgeleverd, stelt de rekenkamer vast. Het is niet gelukt om voor elke sector een stabiele en goede set indicatoren te ontwikkelen, en de indicatoren zijn weinig gericht op de uitkomsten van de kwaliteit in de zorg. De bestaande kwaliteitssystemen richten zich veel te veel op het systeem, op de efficiency, en niet of nauwelijks op de inhoudelijke kwaliteit en de effectiviteit daarvan, aldus de rekenkamer. Zorg- en onderwijskwaliteit meten op basis van systeemkwaliteit zegt alleen iets over de machine en niets over de kwaliteit die professionals leveren in hun dagelijkse praktijk. Nadat dit niet gelukt is heeft het ministerie deze taak overgedragen aan de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar hanteert drie pijlers om de kwaliteit te toetsen: (medisch) inhoudelijke kwaliteit, klantgerichtheid en doelmatigheid. Echter is de zorgverzekeraar ook verantwoordelijk voor de prijs van de zorg. En hier wringt de schoen. Kwalitatief goede zorg kan volgens de zorgverzekeraar goedkoop, effecient en doelmatig. Alleen is het toetsen van deze pijlers niet eenvoudig. De zorgverzekeraar kan dit tot op heden niet goed. Wat mij betreft zou niet de bakker het vlees moeten keuren maar de slager zelf. Met andere woorden, de zorgeverzekeraar zal niet de kwaliteit moeten toetsen maar de zorgverlener zelf. Uiteraard is dit systeem bedoeld om de zorgkosten te drukken. Maar moet dit ten kosten gaan van de kwaliteit? Het contracteren van de zorgverlener is voor de zorgverzekeraars het machtsmiddel geworden om de prijs te kunnen drukken. Alle patienten met een natura zorgverzekering, waarbij alleen gecontracteerde zorg wordt vergoed, worden verteld dat gecontracteerde zorg kwalitatief de beste zorg is. Hier is op dit moment geen bewijs voor te vinden. In tegendeel, de kwaliteit zal door het contracteren achteruit kunnen gaan. Behandelaars die veel administratie moeten doen om contracten met de zorgverzekeraar veilig te stellen hebben veel minder tijd voor de inhoud en klantgerichtheid. Fusies en grotere behandelcentra zijn geen garantie voor kwaliteit, wellicht wel voor kostenefficientie. Wanneer je bewust kiest voor keuzevrijheid in de zorg, dan zul je moeten kiezen voor een restitutieverzekering. De komende jaren zal hier waarschijnlijk meer voor betaald moeten worden. Hiermee zijn we weer waar we waren, het systeem van vóór 2006. Het systeem van ziekenfonds en particulieren verzekeringen alleen dan in een nieuw en duurder jasje.

 5. Walter Schrader

  Tegenstanders van de inperking van de vrije artsenkeuze vrezen dat er teveel macht naar de grote zorgverzekeraars gaat die gaan bepalen welke ziekenhuizen en welke artsen patiënten krijgen toegewezen.

  Ook zou er een tweedeling in verzekerden ontstaan, namelijk tussen zij die een duurdere restitutiepolis kunnen betalen, en dus de vrije artsenkeuze behouden, en zij die een naturapolis moeten afsluiten en dus zijn aangewezen op de contracten van de zorgverzekeraars en niet hun eigen arts kunnen kiezen.

  Een polis met vrije artsenkeuze blijft in het plan overigens bestaan, maar die zijn duurder. Van een tweedeling zou volgens het kabinet geen sprake kunnen zijn, omdat via de zorgtoeslag de lage inkomens gecompenseerd zouden worden.

  Door: NU.nl

 6. Walter Schrader

  En wat kunnen wij als hulpverleners doen? Willen wij onze eed van Hippocrates nog langer invulling willen geven, dan zullen wij onze patiënten gericht moeten gaan adviseren tot welke zorgverzekeraar zij zich nog kunnen wenden om zich voor zorg te verzekeren die effectief is en waar zij recht op hebben.

  Theo Ingenhoven, Herman Groen, Ad Kaasenbrood psychiaters.

 7. Walter Schrader Post author

  FNV dient klacht in over zorgspotjes

  FNV Zorg & Welzijn komt in het geweer tegen spotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De vakbond dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie omdat ze een aantal filmpjes over veranderingen en bezuinigingen in de zorg misleidend vindt.
  ‘In de spotjes worden verwachtingen gewekt die voor veel mensen niet waargemaakt kunnen worden. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland in slaap te sussen met mooie verhaaltjes. Mensen hebben recht op het eerlijke verhaal’, zei kwartiermaker van FNV Zorg & Welzijn Corrie van Brenk zondag. Daarom zouden de huidige spotjes vervangen moeten worden.
  Volgens de vakbond staan de spotjes van het ministerie ‘in schril contrast met het willekeurige beleid van gemeenten, met de duizenden ontslagen die er in de zorg vallen, honderden verzorgingshuizen die sluiten en de ouderen die hun zorg verliezen’. Ze wijst op een spotje over een oude mevrouw die slecht ter been is en straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente. Maar volgens de FNV gaat deze suggestie in veel gevallen niet op, alleen al omdat in veel gemeenten vanwege de bezuinigingen zorg verdwijnt.

  Een ander gewraakt filmpje gaat over een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist. ‘In werkelijkheid wil het kabinet dat deze mensen in deze moeilijke situatie juist langer thuis blijven wonen. De spot wekt de illusie dat de meneer zo naar een instelling kan, terwijl het in de praktijk juist moeilijker wordt’, aldus Van Brenk.

  Medisch Contact dec 2014

 8. Walter Schrader Post author

  Meer dan 150 huisartsen in Noord-Limburg en Noord-Holland weigeren het contract te tekenen dat zorgverzekeraar VGZ hun heeft voorgelegd. ‘Wij zijn het spuugzat.’

  De huisartsen willen dat de contracten van met name VGZ op punten worden aangepast. Daartoe hebben zij de hulp ingeroepen van IHC De Zorgmakelaar in Zeist, dat inmiddels ‘mandjes’ heeft geformeerd van huisartsen van wie het werkgebied niet of nauwelijks overlapt – en die dus samen mogen onderhandelen.

  Volgens directeur Ger Jager van IHC voelen de huisartsen zich als een verlengde arm van de zorgverzekeraars. Zij krijgen premies als ze patiënten verwijzen naar met name genoemde huisartslaboratoria, en vooroplopen in het voorschrijven van generieke middelen: ‘Voor dit soort premies wordt een belangrijk deel van het budgettair kader gebruikt, en daar zijn de huisartsen principieel op tegen.’ Verzet is er ook tegen het verlagen van de vergoedingen voor bijvoorbeeld het plaatsen van spiraaltjes en het gegeven dat een contract met de zorgverzekeraar nodig is om zorg die niet tot de basiszorg van de huisarts hoort, te kunnen declareren.

  Bij Patrick Albert, huisarts in Reuver, lopen de emoties over de contracten hoog op: ’Ik ben het spuugzat om te maken te hebben met een regisseur die nooit op de werkvloer komt en geen enkele kennis heeft van de praktijk.’ Wat ook steekt is dat zorgverzekeraars hem dagelijks vragen om een diagnose als hij ‘het zoveelste declaratieformulier’ moet invullen.
  Albert zegt zich ervan bewust te zijn risico te lopen door niet te tekenen. ‘Maar er is een moment dat je moet zeggen: “Tot hier en niet verder.” Ik wil zeggenschap in mijn eigen praktijk, en die wordt me door de zorgverzekeraars ontnomen. Het systeem is doodziek.’

  VGZ is niet van plan opnieuw te gaan onderhandelen. ‘Op bijeenkomsten dit najaar hebben wij onze overeenkomst met huisartsen besproken’, zegt woordvoerster Karen van Rijsewijk. ‘De IHC was daar ook bij, maar heeft toen niets van zich laten horen. De contracteergraad is gelijk aan die van een jaar geleden, dus kennelijk hebben we een goed contract aangeboden.’ Volgens haar gooien de huisartsen zaken op één hoop: ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat de overheid zo heeft geregeld.’

  Joost Visser

 9. Sophia

  This constant waste of our natural assets leads to bulging
  landfills, air pollution, extra demand thus larger product costs, and other unfavourable features.

 10. aldeamac.com

  naturally ⅼike your web site but you have tο take a
  looҝ at the spellіng on quite a few of your postѕ. Severaⅼ of them are rife
  with spelling issues and I tо find it very trouƅlesome to tell the reality on the оther hand I will dеfinitely come
  again аgain.

 11. whatsapp status english

  Looking for whatsapp status english which you can send to your friends on social networking sites like Facebook, Whatsapp? We provide all our friends a wide collection of hindi status, love status, Funny status in English, Family whatsapp status , cute love status, High attitude status in English and many more. So check out all statuses we have, and update your WhatsApp Status everyday.

 12. Chromecast Reconnect

  I was very happy to discover this website.
  I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!!
  I definitely savored every little bit of it and I have you book
  marked to look at new stuff in your web site.

 13. raja kasino88

  I do agree with all the concepts you have offered in your post.

  They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very
  short for starters. May just you please prolong them a little
  from subsequent time? Thanks for the post.

 14. restopoker.org

  Thank you so much for giving everyone remarkably nice possiblity to check tips from
  this site. It is always so pleasant and as well , packed
  with fun for me personally and my office mates to search your website the equivalent of three times
  every week to find out the new tips you have.
  And definitely, I am just usually amazed with all the tremendous
  ideas served by you. Some 3 areas in this
  post are surely the most suitable I have had.

 15. Kimberley

  What i do not understood is in reality how you’re now
  not actually much more smartly-appreciated than you may be now.
  You are so intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this subject, made me in my opinion imagine it from numerous various
  angles. Its like women and men aren’t interested unless it’s one thing to
  do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 16. kucingkampung144.wordpress.com

  Right here is the perfect web site for anybody who wishes to
  find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to?HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject
  that’s been written about for many years.
  Wonderful stuff, just excellent!

 17. Elsie

  Hello, i feel that i noticed you visited my site thus i came to ?go back the want?.I’m attempting to to find
  things to improve my website!I suppose its ok to make use of some of your concepts!!

 18. Andres

  Thank you a lot for giving everyone remarkably marvellous opportunity to read articles and blog posts from this site.
  It’s always so kind plus jam-packed with a lot of fun for me and my office peers
  to search the blog on the least three times a
  week to read the new secrets you have. Not to mention,
  I am at all times fascinated for the unbelievable concepts
  you serve. Selected 1 points in this article are basically the most impressive I’ve ever had.

 19. intended home renovation

  Right here is the right site for anyone who really wants to find
  out about this topic. You know a whole lot its almost tough to
  argue with you (not that I really would want to…HaHa). You
  definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for years.
  Great stuff, just wonderful!

 20. poker via pulsa

  My brother suggested I would possibly like this
  website. He was once entirely right. This post truly made my
  day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thank you!

 21. catedraltoledo.blogspot.com

  I must thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I really hope to view the same high-grade content from you in the future as
  well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site
  now 😉

 22. klikberita.org

  Attractive section of content. I just stumbled upon your
  website and in accession capital to assert that I
  get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I
  achievement you access consistently rapidly.

 23. poker deposit pulsa

  Appreciating the dedication you put into your website and
  detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old
  rehashed information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and
  I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *